Siri Kenali Jepun: Ikan Saba

Hasil pancingan di laut Jepun dan rakan saya mendaratkan ikan saba. Malam tu jugak masak tiga rasa. Alhamdulillah!

Saba adalah sejenis ikan lurus panjang, tidak bersisik. Mungkin kurang bersisik. haha dan kuat melenting. Gemar berenang berkelompok.

Warna: Kelabu berbintik hitam

Tekstur isi:

Sedikit hanyir bergantung kepada jenis masakan. Tekstur isi yang manis semulajadi dan lembut. Biasanya sesuai untuk masakan salai, bakar. Untuk bakar, ikan saba dimasuk terus ke dalam ketuhar tanpa di letakkan sebarang gula atau perasa. Ia mengeluarkan sejenis cecair yang manis dan lemak seperti marjerin. So kalau kena dengan nasi putih panas panas, nice!

Hanihafzan promosi menu saba bakar kepada anda semua! Beli sahaja di seven eleven atau convenience store dekat dengan hotel, panaskan dan makan!

Harga:

Precook(2 orang)- RM10 Postcook(1 orang)- RM10

Lokasi:

Kalau di tokyo ada kedai makanan francais Gusto. Just cakap kat tourguide, nak makan kat Gusto. Antara kedai pilihan pelajar Malaysia di Jepun. Terus order Saba satu set dalam Rm30. Siap aneka air boleh tambah sesuka hati.

Kalau nak tau info apa-apa pasal Jepun boleh emailkan kepada saya soalan anda.

Selamat mencuba!

Hanihafzan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s